Országos első, nemzetközi negyedik hellyel is büszkélkedhet a húszéves intézmény

Az elmúlt hetekben három neves megmérettetésen is képviseltette magát a Városi Zeneiskola. Az intézmény növendékeinek bravúros produkcióit ismét siker koronázta: a regionális megmérettetésről ezüst fokozattal, az országos versenyről első és harmadik helyezéssel, míg a Kárpát-medencei műveltségi vetélkedőről a negyedik helyet kiérdemelve tértek haza a vasváriak. Ennél méltóbb módon nem is ünnepelhetné az intézmény fennállásának huszadik évfordulóját.

Október 2. és 7. között Kuruc-hét, október 8-án a IX. Kuruc Fesztivál volt Győrváron – a híres csatára emlékeztek a falubeliek, a meghívottak s a népes közönség. A fesztivál a Faluház Baráti Kör szervezésében zajlott – a reggeli zenés faluébresztőt követően a résztvevők a kuruc történelmi emlékparkba vonultak – jelmezesek és lovasok vezetésével –, ahol szavalatokkal, dalokkal, tánccal idézték a kor hangulatát, majd Kovács Ferenc, Vas Megye Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet. A program délután kiállítás-megnyitóval, majd zenés produkciókkal folytatódott, ahol a vasvári Városi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara is bemutatkozhatott. Az együttes egy kis ízelítőt adott repertoárjából, műsorukban a rendezvényhez illő kuruc dallamok is megszólaltak.

„1875 márciusában nevezte ki a Parlament Liszt Ferencet a Zeneakadémia elnökévé. A patinás, nemzetközi hírű intézmény falai közt sétálva a XIX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjére és muzsikusára, Liszt Ferencre emlékezünk. A lírai dokumentumfilm a 200 éve született mester életének és szellemi örökségének titkait kutatja Bogányi Gergely Kossuth-díjas művész különleges zongorajátékával kísérve”
Október 7-én, pénteken filmvetítésre került sor Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója kapcsán a vasvári Városi Zeneiskola szervezésében az intézmény hangversenytermében.
A dokumentum jellegű filmet a Duna TV készítette Ókovács Szilveszter forgatókönyve alapján. A filmet tartalmazó dvd-anyagot a Duna Televízió biztosította a szervező Városi Zeneiskola számára.
A filmvetítés előtt és után a „Magyar és európai – Liszt Ferenc (1811–1886)” címet viselő 16 plakátból álló kiállítást is megtekinthették az érdeklődők a zeneiskola folyosóján, melynek megnyitójára az idén húszéves intézmény ünnepélyes tanévnyitóján került sor. A plakátok a Liszt Ferenc
Emlékmúzeum és Kutatóközpont, a Nemzeti Kulturális Alap és a Liszt Múzeum Alapítvány támogatásával jelentek meg. A kiállítás támogatói: Vasvár Város Önkormányzata, a budapesti Balassi Intézet, valamint a gersekaráti művelődési ház.

A vasvári zeneiskola a hagyományokhoz híven idén is térzenével ünnepelte a zene világnapját. Október 1-jén – a tavalyi zord idővel ellentétben – gyönyörű napsütés és vidám muzsika köszöntötte a járókelőket Vasvár főterén. A program kamarazenével kezdődött, ahol az intézmény diákjai és
tanárai mutatkoztak be. Közreműködött: Tóth Petra és Palatin Máté zongorán, a Fuvola-kvartett – Katona Kitti, Tóth Krisztina, Gotthárd Rebeka és Gotthárd Bianka, valamint Farkas Anikó és Szabó Zoltán zongorán. Ezt követően az Ifjúsági Fúvószenekar adott nagy sikerű koncertet a dísztéren. A csoport erre az alkalomra vidám, ismerős dallamokkal, slágerekkel készült.

Ricordanza (Emlékezés)

filmvetítés a vasvári zeneiskolában


Október 7-én, pénteken 17.30-kor filmvetítésre kerül sor a Liszt-évforduló kapcsán a vasvári Városi Zeneiskola szervezésében az intézmény hangversenytermében.

 

1. (szombat) délelőtt

A zene világnapja – A zene ünnepe: „Miénk itt a tér!”


Helyszín: Vasvár utcái, terei
Közreműködnek a zeneiskola diákjai, tanárai, csoportjai

 

 

7. (péntek) 17.30

„Liszt 200” – filmvetítés: Ricordanza (Emlékezés)


Helyszín: Vasvár, Városi Zeneiskola hangversenyterme

 

 

8. (csütörtök) 17.00

Templomkerti régizene koncert, Vasvár


Közreműködik: Kérges Dorottya – (furulya)
Kereszti Réka – furulya
Vajda Szilárd – furulya
Hegyhát Rézfúvós Együttes
Vasvári Régizene Együttes

Szeptember 21-én a doborjáni fordulóval kezdődik a Jeunesses Musicales Magyarország Egyesület és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által közösen szervezett "Vándorélet" - Liszt Ferenc nyomában című, középiskolások számára meghirdetett műveltségi vetélkedő.
A vetélkedő két részből áll: szeptember 21. és november 30. között tíz on-line forduló keretében a csapatok virtuálisan végiglátogatnak tíz olyan várost, amely Liszt életében fontos szerepet játszott. A hat, legmagasabb pontszámot elérő csapat jut a döntőbe, amelyre december 10-én kerül sor a Művészetek Palotájában.  A fődíj  utazás egy Liszt Ferenc életéhez kötődő városba.


A 135 nevező között szerepel a vasvári zeneiskola "gLisztando" csapata is (Baranyai Anna, Bíró Hajnalka, Gerencsér Fruzsina, Hirschmann Bálint, Kereszti Réka). Hajrá!

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Szlovén Fafaragók és Faszobrászok Szövetsége, Vasvár Város Önkormányzata és a Nagy Gáspár Kulturális Központ "Önkéntességgel a kultúráért - kultúrával az önkéntességért" címmel szervezett rendezvény Vasváron.


A délelőtti konferenciákat és előadásokat követően délután Nemzetközi Kulturális Gálára került sor, ahol a zeneiskola fuvola-triója (Gotthárd Rebeka, Tóth Flóra, Gotthárd Bianka) Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát adta elő.

A három ország – Ausztria, Magyarország, Szlovénia – határmenti városait egyesítő,  turizmusfejlesztésre irányuló projekt legnagyobb eseménye Körmenden volt ez év szeptember 16-án, amikor oda érkezett a 24 város Polgármestere és az oket kíséro delegáció.