A karácsonyvárás időszaka a zeneiskolás diákok számára is szereplésekben gazdag. December 13-án a vasvári Idősek Otthonában adtak koncertet az intézmény kisebb diákjai. Vajda Szilárd furulyásai, Szathmáry Rozi, Jakab Diána,  Káldi Léna és Kulcsár Kamilla, valamint Janzsóné Földesi Ilona zongoristái, Offenmüller Máté és Gallen Klaudia hangszeres játékukkal lenyűgözték a lakókat. A szereplők közös énekléssel zárták a hangversenyt.

Varga Károly nyugalmazott zenetanár, aki korábban 25 évig a Magyar Televízióban, 45 éven keresztül pedig a Magyar  Rádióban vezetett zenei műsorokat, számos vetélkedőt szervez szerte az országban, kicsiknek és nagyoknak. Az idei tanévben a középiskolások számára adott feladatot - „Száz év zenéje” címmel a kortárs zene köré épített vetélkedőt, melynek területi fordulójára Szombathelyen került sor 4 csapat részvételével. A megyéből a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola, a Bolyai János Gimnázium és Gyakorló Iskola, valamint két vasvári csapat mérkőzött meg a december 14-i vetélkedőn.

Zeneiskolánkból a „Debussy’nkópa” – Gerencsér Fruzsina, Hirschmann Bálint, Hajdu Anna, Tóth Flóra, Kereszti Réka és Nagy Angyalka „ARANY cum laude” minősítést, a „Vasvári hatok” – Gotthárd Bianka, Gotthárd Rebeka, Katona Kitti, Márton Hajnalka, Tóth Csenge, Koroknai Szandra pedig „ARANY” minősítést kapott. A regionális döntőben a megyét a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola csapata képviseli.

Kérges Albert, a zeneiskola tanára nagy hangsúlyt fektet a szakmai konzultációkon való részvételre, klarinétos és furulyás diákjaival állandó résztvevője, szervezője e programoknak. December 12-én az ő szervezésében került sor a vasvári zeneiskolában arra a találkozóra, melyen a házigazda iskola mellett a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola klarinétosai vettek részt. A vendég iskolából Molnár Péter klarinéttanár két diákkal érkezett. A program első részében tanítási órák keretében ismerkedhettek a résztvevők egymással – Molnár Péter instrukcióival, tanácsaival gazdagodhattunk. Az este, a szakmai nap koncerttel zárult, ahol bemutatkoztak a veszprémi, körmendi és vasvári iskola klarinétosai. Rendkívül fontos, hogy a diákok minél több benyomást, tapasztalatot, szemléletmódot ismerjenek meg zenetanulásuk során.

A Vasvár Városi Sportegyesület centenáriumi rendezvénysorozatának záróünnepségét december 14-én rendezték meg a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A program keretében könyvbemutatóra is sor került. A műsoron közreműködött a  Sakál vokál” énekegyüttes – Bíró Hajnalka, Kárpáti EszEszter, Vass Alexandra és Farkas Anikó, akik az alkalomhoz illően sportos dallamokkal készültek.

A rézfúvósok számára a tanév intenzív munkával kezdődik – a december hónapban megrendezett Regionális Trombitaversenyre készülnek, ahova idén 4 megye 16 zeneiskolájából érkeztek versenyzők. A veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tizedik alkalommal szervezte meg ezt a színvonalas megmérettetést, ahol zeneiskolánk trombitása, Giczi Máté bronz minősítést kapott. Felkészítő tanára: Fehér Gyula.

Gratulálunk!

Mint arról korábban már beszámoltunk, a klarinétosok, a furulyások és a kamaracsoportok számára különleges tanév az idei, ugyanis országos versenyek válogatói zajlanak novembertől februárig. Elsőként, november 23-án a klarinétosok megmérettetésére került sor. A győri területi válogatóról boldogan és büszkén térhettünk haza. Bár ekkor még az eredményt nem tudtuk, az öröm és a büszkeség épp diákjaink szereplésének szólt. Ahogy meg is fogalmazta Zsófi a verseny előtt, saját magának szeretne megfelelni. Három nap izgalom után a pontszámok is megérkeztek – Zsófi , azaz Németh Zsófia korcsoportjában 16 társával az országból, a döntő résztvevője lesz, februárban tehát az ország legjobb klarinétosaival szerepel Budapesten. Antal Alexa, akire szintén nagyon-nagyon büszkék vagyunk, sajnos pár ponttal lemaradt az országos döntőbe kerülésről. Azonban a tapasztalatszerzés, a jó szereplés, jó élmény a legfontosabbak ilyenkor. Gratulálunk a klarinétos lányoknak, valamint tanáruknak, Kérges Albertnek! Zsófinak pedig továbbra is csak azt tanácsoljuk: csak állj ki és fújj, úgy, „Zsófisan”!

Évek óta hagyomány, hogy a körmendi zeneiskola vendégül látja a szentgotthárdi és vasvári zeneiskola tanulóit és tanárait. A „Hangadó” nevet viselő koncerten a három zeneiskola bemutatkozását követően a növendékek és tanárok egy kis esti beszélgetés keretében cserélnek tapasztalatot. Az idei évben a vasvári zeneiskolából Jákfalvi Brendon (trombita), Nagy Amanda, Nyári Virág, Palatin Cintia (furulya), Gerencsér Orsolya, Tóth Petra (zongora) és Németh Zsófi a (klarinét) vett részt a találkozón.

Idősek napja alkalmából Hábencius Liza (ének), a zeneiskola gersekaráti tanulója köszöntötte a helybelieket. A hagyományos rendezvény népes közönsége mindig szeretettel fogadja a gyerekek zenés-táncosverses-mesés produkcióit.

A vasvári plébániatemplom meghitt csendje október második szombatján egy órára átadta helyét a klasszikus komolyzene dallamainak. A Városi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának ifjú növendékei és tanáraik Charpentier, Händel, Bach, Mozart és Beethoven műveivel, valamint a tőlük már megszokott profi zmussal köszöntötték az őszt, ünnepelték a zenét.


A gyász mély fájdalmától a magasztaló, hálaadó dallamok vallásos áhítatán, a biblikus témák megelevenítésén át a menyegzők vígságáig megannyi hangulat és szín szárnyalt a templom falai között, melyek első alkalommal adtak otthont az ifjú művészek hangversenyének. A Szabó Zoltán igazgató vezénylete alatt álló fúvósok ez alkalomra nagybőgőszólammal egészültek ki, melyet Janzsó György nagybőgőművész szólaltatott meg. A nyitányt (Te Deum) követően Händel Rinaldo című művének áriáját Kárpáti Eszter eredeti olasz nyelven tolmácsolta, majd a Hegyhát Rézfúvós Együttes – Elekes Péter, Tomena Ákos (trombita), Varga Dávid (harsona), Madarász Péter Pál (tenorkürt), Fehér Gyula (tuba) – Mouret Rondóját szólaltatta meg. Beethoven 1798-ben 27 évesen írta meg egyik leghíresebb zongoraművét, a „patetikus” szonátát. E jelzőt azonban nem ő adta művének, hanem az azt kiadó nyomda. A melléknevet azért tették a darab neve mellé, mert a közönség így könnyebben megjegyezte a művet és annak milyenségét. A francia pathetic szó szánakozást, siránkozást jelent. A mű fúvószenekari átiratának magával ragadó részlete után Bach felesége számára készített gyűjteményéből hangzott el ízelítő Kereszti László tolmácsolásában, majd a Csörnöc Klarinétkvartett (Antal Alexa, Németh Zsófia, Tamás Barbara és Hirschmann Bálint) szintén Bach-művet szólaltatott meg: korál-feldolgozás hangzott el. A korál műfaját, mely eredetileg egyszólamú protestáns egyházi népének, Bach a zenetörténetben példaértékű művészi szintre emelte. Eztán Mozart dallamai vették át a helyet: a Figaró házassága című operájából csendült fel részlet, melynek szólistája Varga Dávid volt harsonán. Majd a jól ismert Ave Maria örök érvényű dallamai töltötték be a teret: Takács Elizabet szaxofonjátékát ezúttal Farkas Anikó kísérte orgonán. Ezt követően a Vasvár Városi Kórus női karának hangjai keltek szárnyra – szólót énekelt Kárpáti Eszter, Bíró Hajnalka, Vass Alexandra és Farkas Anikó –, majd a händeli Largo csendült fel a Hegyhát Rézfúvós Együttes hangszerein. Zárásként Händel egyik legnépszerűbb oratóriumából, a Júdás Makkabeusból hallhatott részletet a szépszámú közönség: a Győzelmi kórus zárta az első templomi hangversenyt. Szabó Zoltán elmondta: köszönettel tartoznak az esperes úrnak a különleges helyszínért, mely nemcsak szépsége, szellemisége, hanem nagyszerű akusztikája révén egyaránt különlegessé tette ezt a délutánt. Hozzátette: legalább ilyen hálásak a Nagy Gáspár Kulturális Központnak, mely a technikai háttér biztosításában volt segítségükre.

– vv –

A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola idén is egy tábor keretei között adott lehetőséget a zenei pálya iránt érdeklődők számára, hogy megismerkedjenek az iskolával, az ott folyó munkával. Az őszi szünet első napjait négy tanulónk, Kérges Dorotytya (furulya), Antal Alexa és Németh Zsófia (klarinét), Jákfalvi Brendon (trombita) töltötte a szombathelyi táborban. Nagyon fontos, hogy a zenei pálya iránt érdeklődők időben ismerkedjenek a középiskola követelményeivel, légkörével. A két és fél napos programon a diákok tanórákon és koncerteken vehettek részt.