Nemzetközi verseny második helyezettje lett Kérges Dorottya

A hazai élmezőny után májusban jelentős nemzetközi sikerrel gazdagodott a vasvári zeneiskola. Kérges Dorottya, az intézmény 13 éves növendéke Lettországból ezüstéremmel tért haza.


Szeptemberben az általános iskola nyolcadik osztályába lépő, furulyán játszó Kérges Dorottya az elmúlt években két országos első helyezést nyert el. Dorottya kiemelkedő eredményei és a hazai zeneoktatás nemzetközi színvonala elég alapot adtak ahhoz, hogy a vasvári lány nemzetközi szinten is megméresse magát. Mivel kevés az olyan nemzetközi verseny, ahol korosztályonkénti megmérettetés van, így a májusi lettországi verseny mellett döntöttek a zeneiskola pedagógusai. A szervezés, kijutás nem volt egyszerű, végül egy pályázati támogatás segítségével sikerült előteremtetni a nevezéshez, utazáshoz, szálláshoz szükséges összeget. Dorottyát elkísérte édesapja és egyben felkészítő tanára Kérges Albert, valamint testvére Kérges Barnabás, aki a zongorakíséretet biztosította. Kalandos út után Sigulda városában aztán két előírt zeneszámmal lépett a háromtagú, nemzetközi zsűri elé Dorottya, s hat nemzet növendékeivel mérte össze tudását. A vasvári lány végül a második helyet megszerezve mutatkozhatott be ismét a verseny gálaműsorában.

Dorottyának ezúton is szívből gratulálunk!

Karácsonyvárás a Zeneiskolában:

“Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek
hogy emberek lehessetek!”
Wass Albert

Karácsony előtti utolsó héten a Zeneiskola diákjai és tanárai is készülnek az egyik legszebb ünnepre. Ez az örömteli és vidám készülődés nem marad az épület falai között:

december 17. (kedd) 16:00

Ablakos koncert
A hagyományokhoz híven idén is készülnek a diákok és a tanárok megörvendeztetni a munkából hazafelé igyekvő, vagy sétáló embereket a Zeneiskola ablakából.

december 18. (szerda)

Idősek Otthonában szerepelnek a növendékek.

december 19. (csütörtök)

Kardos László Általános Iskola karácsonyi hangversenyén közreműködnek a diákok.

december 20. (péntek) 17:00

Karácsonyi hangverseny a Zeneiskola nagytermében
Az ünnepi készülődés és az év zárásaként a nagyterem is megtelik karácsonyi dalokkal hangszeres szólisták és kamaracsoportok főszereplésével.

Tisztelt Látogató!


Az Új Európa Alapítvány a “Média a Tehetségekért Díj” pályázat segítségével arra törekszik, hogy a fiatal tehetségek minél szélesebb nyilvánossághoz jussanak.

Vass Alexandra írása a vasvári Zeneiskola egyik tehetségéről az Egy szó" pályázathoz készült. Szavazatával most Ön is segíthet eldönteni, hogy melyik fiatal tehetségünkről szóló pályamunka a legjobb! A legtöbb szavazattal rendelkező pályamunka szerzőjét 150.000 Ft-tal díjazzák. Fogjunk össze, hogy közönségszavazatok alapján a vasvári Zeneiskola diákjáról szóló cikk és a szerző, Vass Alexandra nyerhesse a Média a Tehetségekért díjat.

A szavazáshoz Facebook hozzáférés szükséges. Szavazatát előre is köszönjük!

http://www.tehetsegesfiatalok.hu/2013/szavazz

Vass Alexandra írása: http://vasvarizeneisk.hu/index.php/hirek/104-egy-szo

Kérges Albert és Kérges Dorottya. Egy család. Két zenész.  Apa és Lánya. Tanár és Diák. Mester és Tanítványa. S hamarosan Mester és Mester…

Egy szó. Ennyivel minden elmondható.

Nem több. Csak egy szó.

A Vasvári Városi Zeneiskola 2013. szeptember 9-én, hétfőn 17 órakor tarja tanévnyitó ünnepségét. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Felhívjuk a zenét tanulni vágyók figyelmét, hogy a Vasvár Városi Zeneiskola pótbeiratkozást tart a 2013/2014-es tanévre.

Szeptember 4-én (szerda) és 5-én (csütörtök), valamint 6-án (péntek) várjuk a jelentkezőket.

Mindhárom napon 15-től 18 óráig állunk az érdeklődők rendelkezésére a vasvári zeneiskolában.

Választható hangszerek: zongora, furulya, hegedű, nagybőgő, fuvola, trombita, harsona, tenorkürt, tuba, klarinét és szaxofon.

A rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak részére a zeneiskolai oktatás ingyenesen vehető igénybe.

Jubileumot ünnepel a Vasvári Ifjúsági Fúvószenekar

Tíz esztendővel ezelőtt – sokak által kivitelezhetetlennek tartott feladatként – fogalmazta meg Szabó Zoltán zeneiskola-igazgató egy városi fúvószenekar életre hívásának tervét. Miközben az akkoriban ambiciózusnak tűnő vállalkozás mára elválaszthatatlan részévé vált a város és a térség zenei életének, az együttes tagjává válni is presztízskérdéssé lett a hangszeren játszó ifjúságnak. A Vasvári Ifjúsági Fúvószenekar június végén nagyszabású, háromórás koncerttel ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.

– A 2002-ben benyújtott, első igazgatói pályázatomnak fontos részét képezte egy helyi fúvószenekar felállítása, ekkoriban ugyanis a városban a fúvószene hanyatlott, csupán a Komor András vezette fúvóscsoport működött, ám ennek sem volt utánpótlása – kezd egy évtizedes történetbe Szabó Zoltán.

Nemzetközi Zenei Fesztiválnak adott otthont a városi rendezvénytér


„A zene az emberiség egyetemes nyelve.” E mottó jegyében hívta életre június utolsó szombatján a Nemzetközi Zenei Fesztivált a Városi Zeneiskola szervező munkája, valamint az EU 24 Cities Cooperation anyagi támogatása. A nagyszabású rendezvény a határok nélküli örömzenélés mellett a tízesztendős Vasvári Ifjúsági Fúvószenekar jubileumi koncertjére is lehetőséget adott.

A legtehetségesebbek gálaműsor keretében mutatkoztak be a helyi közönségnek

„Aranyeső” – e szó jellemzi leginkább a Városi Zeneiskola elmúlt időszakát. Az intézmény növendékei a megyei, regionális és országos versenyekről egyaránt kiváló eredménnyel térhettek haza, emellett rendezvények sokaságán mutatták meg tehetségüket a közönségnek. Az iskola legsikeresebb tanulói május második péntekén gálaműsor keretében mutatták be díjnyertes produkcióikat az intézmény hangversenytermében.

Erre a kétnapos találkozóra március végén került sor – a 38 fős csoportot a Zarándokszállón valamint a Hegyhát Gyöngye Panzióban szállásoltuk el. A városnézést követően a vendégzenekar főpróbát tartott, majd egy baráti beszélgetés következett az osztrák és magyar fél részvételével.

Este nagysikerű, két félidős hangversenyre került sor, melynek első részében a Weiz-i Ifjúsági Fúvószenekar, a szünet után pedig a házigazda Vasvári Ifjúsági Fúvószenekar lépett fel.


A másnapi program – egy szerencsés véletlen folytán Vasváron akkor egy másik program is zajlott, a Béke-Házban Nemzetközi béke-konferenciát tartottak, így vendégeinket oda invitáltuk (érdekes lehetett az osztrák fiatalok számára megismerni az ő történelmük részét is képező Vasvári-békét magyar aspektusból).  Ezt követően a Vasvári Múzeumba látogattunk, ahol az intézmény igazgatója tartott alapos és érdekfeszítő tárlatvezetést. A múzeumi program meglepetése volt, amikor iskolánk Régizene Együttese mini-koncerttel lepte meg a vendégeket.

 

Weiz-i Ifjúsági Fúvószenekar
 
A weiz-i ijfúsági fúvószenekart (JuBO) Josef Bratl alapította 2008-ban a szintén weiz-i gyermek fúvószenekar (KiBO) folytatásaként.  A zenekar tagjai haladó, 12-17 éves diákok.

A koncertprogramokat, melyeket különböző rendezvényeken, koncert körutakon és egyéb projektekben adnak elő, rendszeres próbákon ill. táborokban tanulják be, ahol különböző tevékenységek által a bajtársiasságot is támogatják, segítik. A zenei teljesítmény emelése, fokozása érdekében az ifjúsági fúvószenekar törekszik arra is, hogy különböző megmérettetéseken (értékeléseken) vegyen részt.